Vzw Zwerfgoed (regio Gent) is een time out project voor jongeren tussen 15 en 21 jaar, en is ontstaan uit de noodzaak aan alternatieve dagbesteding voor jongeren die voeling met de school (dreigen te) verliezen of verloren hebben. Vanuit een jarenlange ervaring binnen de Bijzondere Jeugdzorg werden we geconfronteerd met de steeds groeiende schooluitval van leerlingen binnen de tweede en derde graad en het ontbreken van passende begeleiding voor hen. Om dit hiaat enigszins op te vullen creëerden we een laagdrempelige werking, een plek waar jongeren op hun eigen tempo en naar eigen interesse op zoek kunnen gaan naar hun talent en naar een herwonnen motivatie. Het blijft de bedoeling om deze jongeren te begeleiden richting (schoolse) opleiding of arbeidsmarkt .
Zwerfgoed wordt op heden niet structureel ondersteund (onder meer door een zeer laagdrempelige, enigszins eigengereide en onafhankelijke werking). Hierdoor zijn we steeds op zoek naar financiële ondersteuning om de dagelijkse werking verder te kunnen zetten..
Onze infrastructuur verder afwerken en inrichten, (werk)materialen aankopen voor ons hout-, crea-, fietsatelier, en voor keuken-, moestuin-, bosbeheer- en andere activiteiten. Tevens bieden we elke middag verse soep en een (brood)maaltijd aan alle deelnemende jongeren. Om jongeren extra te motiveren proberen we jongeren die veel inzet tonen regelmatig te belonen met vrijwilligersvergoedingen en/of beloningsactiviteiten. Eveneens kunnen we hiermee overheadkosten die medewerkers en/of vrijwilligers maken (bvb kilometervergoedingen) terugbetalen.
Baert Pieter
52 jaar
30 jaar ervaring binnen de (gesubsidieerde) Bijzondere Jeugdzorg deden me inzien dat er nog veel hiaten zitten in de geboden en georganiseerde zorg en het onderwijs. De frustratie betreffende de vele vergader- en vormingsuren en de daarbij horende administratie werd steeds groter en bracht me uiteindelijk tot het opstarten van Zwerfgoed. Initieel gebeurde dit binnen de schaarse vrije tijd, maar naar aanleiding van de grote noodzaak, de steeds groter wordende vraag en de geboden steun (grotendeels door vrijwilligers) kon Zwerfgoed uiteindelijk professionele werking bieden, weliswaar blijvend afhankelijk van onzekere projectmiddelen en sponsoring.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of jouw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.