Wij zijn Young FENIX, een organisatie (Antwerpen) die staat voor een inclusieve en divers-sensitieve samenleving waarin het mentale welzijn van jongeren centraal staat. Wij willen het stigma rond mentale (on)gezondheid doorbreken—van het pleintje tot het klaslokaal en de woonkamer. Overal moeten jongeren zonder schaamte of angst kunnen praten over hoe ze zich voelen.
Door het onbespreekbare te normaliseren, zetten wij in op preventie en versterken wij de veerkracht van jongeren. Zo creëren wij een omgeving waarin openheid de norm is en welzijnsproblemen tijdig worden aangepakt.
Bij Young FENIX ondersteunen wij jongeren op een innovatieve manier met een multidisciplinair team van straattherapeuten, welzijnscoaches, psychologen en andere professionals. Wij bieden zowel 1-op-1 begeleiding als groepsessies aan en hanteren creatieve methoden om jongeren te bereiken die anders ‘onder de radar’ blijven.
Wat ons uniek maakt, is dat we niet wachten tot jongeren ons vinden—wij gaan naar hen toe, in hun eigen leefwereld. We worden daar toegelaten omdat we vertrouwen opbouwen, zonder te oordelen, en hen oprecht willen ondersteunen. Of dat nu op het pleintje is, op school of in hun buurt, wij zijn aanwezig op de plekken waar zij zich veilig voelen. Vanuit die connectie helpen we hen niet alleen om veerkrachtiger te worden, maar ook om woorden te geven aan wat er in hen omgaat. Veel jongeren weten niet hoe ze hun hulpvraag moeten formuleren, simpelweg omdat ze nooit geleerd hebben hoe dat moet. Via psycho-educatie geven wij hen de tools om zichzelf beter te begrijpen en de juiste hulp te vragen.
Door stigma’s te doorbreken en open gesprekken te normaliseren, zorgen wij ervoor dat mentale gezondheid geen taboe meer is. We willen niet alleen problemen oplossen, maar ze voorkomen, zodat jongeren sterker in het leven staan. Dit maakt onze aanpak niet alleen effectief, maar ook toekomstgericht.
Jouw betrokkenheid maakt een wereld van verschil voor het mentale welzijn van jongeren! Met jouw steun kunnen wij meer jongeren bereiken die nu onvoldoende toegang hebben tot mentale gezondheidszorg.
Elke donatie helpt ons om onze innovatieve programma’s verder uit te bouwen en essentiële middelen in te zetten waar ze het hardst nodig zijn. Samen kunnen we stigma’s doorbreken, preventie versterken en jongeren de veerkracht geven om hun toekomst in eigen handen te nemen.
Dankzij jouw steun bereiken wij meer jongeren en bieden we hen de mentale ondersteuning die ze nodig hebben. Jouw bijdrage maakt preventie niet alleen mogelijk, maar versterkt onze aanpak op het terrein. Onze straattherapeuten gaan actief naar jongeren toe, in hun eigen leefwereld, en bouwen daar het vertrouwen op dat nodig is om welzijnsproblemen vroegtijdig aan te pakken.
Met jouw hulp creëren we veilige ruimtes en groepsessies waar jongeren zonder schaamte of angst kunnen praten over hun mentale gezondheid. We geven hen niet alleen de ruimte om zich te uiten, maar reiken hen ook de tools aan om hun struggles te begrijpen en hulp te durven vragen. Bovendien blijven we innoveren en ontwikkelen we programma’s die inspelen op hun specifieke noden, zodat geen enkele jongere tussen de mazen van het net glipt.
Tenslotte stelt jouw steun ons in staat om onze jaarlijkse unieke Mental Health EXPO uit te bouwen tot een krachtig platform waar mentaal welzijn centraal staat. Hier maken we mentale gezondheid breed bespreekbaar en betrekken we een groter publiek, zodat we samen de taboes doorbreken en duurzame verandering realiseren.
Khalid El Hatri
40 jaar
Met meer dan 18 jaar ervaring in de jeugd- en geestelijke gezondheidszorg heb ik zoveel jongeren ontmoet met een verhaal dat niemand echt leek te horen. Ik heb prachtige transformaties gezien, maar ook momenten waarop we er als maatschappij niet op tijd bij waren. Wat me het meest raakte in gesprekken met jongeren, was hoe vaak dezelfde dingen terugkwamen: een laag zelfbeeld, weinig veerkracht en de angst om hulp te zoeken. Veel van hen voelden zich onbegrepen en alleen, waardoor ze hun worstelingen moeilijk onder woorden konden brengen.
Er zijn veel momenten geweest die mijn ‘waarom’ hebben gevormd, maar één verhaal blijft me altijd bij. Veertien jaar geleden begeleidde ik een jongen toen ik als afdelingsverantwoordelijke werkte in een residentiële groep voor minderjarige jeugddelinquenten. Hij had een enorme passie voor rap en noemde zichzelf Fenix. Hij was scherp, gevat en straatwijs en gaf vaak antwoord op vragen via rapteksten. Niet iedereen kon met hem overweg—hij werd vaak als lastig en irritant gezien. Maar tussen ons klikte het. Ik zag hoe hij via muziek uitdrukte wat hij met woorden niet kon zeggen, en hoe juist dat ervoor zorgde dat hij gemarginaliseerd werd.
Op een dag moest ik hem begeleiden naar een zitting bij de jeugdrechtbank. De rechter, die zijn naam al vaker in rapporten had zien opduiken, vroeg hem waar ‘Fenix’ vandaan kwam. Tot ieders verbazing gaf hij een gepassioneerde uitleg over de Griekse mythologie en de feniks die uit zijn as herrijst. Even was het helemaal stil. Niemand, inclusief de rechter en ikzelf, had zo’n diep en betekenisvol antwoord verwacht.
Zijn verhaal bleef bij me. Toen ik tijdens de zwaarste crisis van deze eeuw, de COVID-pandemie, besloot om eindelijk de organisatie op te richten, wist ik dat het vooral ook voor jongeren zoals hij moest zijn. Jongeren die vaak verkeerd begrepen worden, maar simpelweg een andere manier nodig hebben om zich uit te drukken. De naam Young FENIX werd een eerbetoon aan hem, een symbool voor al die jongeren die zoveel meer zijn dan het label dat hen wordt opgeplakt.
Hij heeft uiteindelijk zijn weg gevonden, een stabiel leven opgebouwd en een succesvolle carrière gemaakt. Hoewel hij zichzelf niet langer Fenix noemt, vond hij het een eer dat zijn verhaal symbool werd voor mijn werk.
Deze ervaringen hebben me doen inzien hoe belangrijk het is om jongeren met echte aandacht en zonder oordeel te benaderen. In veel gemeenschappen is er weinig besef over mentaal welzijn, en het stigma rondom hulp zoeken houdt jongeren tegen. Maar als we een plek kunnen creëren waar ze zich gehoord voelen, waar ze zonder angst of schaamte hun verhaal kunnen delen, dan kunnen we hen bereiken vóór het ‘te laat’ is.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of jouw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.