PROJECT: Leonhuis

Wie zijn wij?

Het LeOnhuis is een LEer- en ONtwikkelhuis in Hasselt dat een brug wil zijn tussen onderwijs en welzijn. Kinderen van zo’n 12 basisscholen uit Hasselt komen op weekdagen naar het LeOnhuis om hun huiswerk te maken en hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Via de toegangspoort van het huiswerk komt het LeOnhuis in contact met kwetsbare gezinnen die anders onder de radar zouden blijven. De vragen “Wie ben je?” en “Wat heb je nodig” staan centraal.

Op maandag tot en met donderdag komen kinderen van het eerste tot en met zesde leerjaar na schooltijd naar het LeOnhuis om hun huiswerk te maken. We starten met iets te drinken en wat fruit of een boterham en geven de ruimte aan de kinderen om over hun schooldag te vertellen en even een spelletje te doen. Vrijwilligers en teamleden staan klaar om de kinderen vervolgens te begeleiden bij hun huiswerk. We controleren de agenda’s, helpen waar nodig en sluiten het huiswerk altijd af met een kwartiertje zelfstandig lezen. Als er nog tijd is voordat het kind wordt opgehaald, kan het nog even (buiten) spelen.
De ouders die de kinderen komen brengen zijn altijd welkom in de huiskamer van het LeOnhuis. Ze mogen wachten op hun kind, maar als ze met een vraag rondlopen, of gewoon behoefte hebben aan een praatje, is er altijd iemand aanwezig om te helpen en te luisteren. Op deze manier helpen we bijvoorbeeld met het aanmelden bij een kamp, de uitleg over een brief van school, het invullen van een formulier, enzovoort. Op woensdagnamiddag na het huiswerkmoment, bieden we een waaier aan activiteiten aan, bijvoorbeeld sport, muziekles, creatieve activiteiten, enzovoort. Dit geeft kinderen de mogelijkheid hun talenten te ontdekken of verder te ontwikkelen. Indien een kind enthousiast is geworden voor een bepaalde activiteit, zullen we hem/haar en de ouders stimuleren om ook buiten het LeOnhuis deel te nemen aan deze activiteiten. Bij het leggen van contact of het aanmelden bij bijvoorbeeld een sportclub, zijn we altijd bereid te helpen.
Naast de activiteiten voor deze leerlingen, is er op woensdagnamiddag ook een kleuterwerking ism. Kind en Taal. Ook is er op dat moment een moedergroep, waar moeders met elkaar in contact komen, over dagdagelijkse dingen en schoolse zaken hun ervaringen uit kunnen wisselen met elkaar en zo ook een eigen netwerk opbouwen. Vaak gaan deze bijeenkomsten gepaard met het koken van een gerecht uit één van de landen waar de ouders vandaan komen. Op donderdag is er Nederlandse les voor de ouders van de LeOnkinderen, ism. met Qrios. Tijdens drie vakanties per schooljaar bieden we tot slot een vakantiekamp aan, waar taal- en andere activiteiten op het programma staan.

Met jouw steun zorgen we voor een positieve schoolloopbaan voor meer dan 100 kinderen per jaar. Daarnaast kunnen we jouw steun ook gebruiken om de talentontwikkeling te verbreden en te verdiepen, door een nog gevarieerder aanbod van activiteiten tijdens woensdagen en kampen aan te kunnen bieden.

Aangedreven door

Wie?

Op dit moment bestaat het LeOnteam uit een coördinator, 2 opvoeders en 2 medewerkers met een specifieke taak (contactpersoon scholen en vrijwilligers, contactpersoon studenten en opleidingen). We hebben ongeveer 15 gemotiveerde vrijwilligers om ons te ondersteunen. Ook zijn er studenten in het LeOnhuis voor hun stage. Dit aantal varieert per periode en schooljaar.

Beeldmateriaal

Leonhuis - Vrijwilligers en kinderen

Leonhuis - medewerkers