PROJECT: Konektor – Lejo

Wie zijn wij?

Wij zijn Jordi (29) en Anasse (31), brugfiguren binnen het project De Konektor sinds 2021. Met ons project ondersteunen we jongeren in kwetsbare situaties, specifiek jongeren die verblijven in residentiële jeugdhulpvoorzieningen in Zuid-West-Vlaanderen. Deze jongeren ervaren vaak obstakels bij het deelnemen aan jeugdwerk en vrijetijdsactiviteiten, door hun tijdelijke verblijfplaats en beperkte vrije tijd.
Onze rol is om een brug te slaan tussen jeugd(welzijns)werk en jeugdhulp, zodat deze jongeren toegang krijgen tot vrijetijdsactiviteiten die hun persoonlijke en sociale ontwikkeling bevorderen.
De Konektor richt zich op een laagdrempelige toegang tot vrije tijd voor jongeren in een kwetsbare situatie. Door middel van outreachende begeleiding en het organiseren van groepsactiviteiten, helpt het project jongeren om deel te nemen aan jeugdwerk en andere vrijetijdsactiviteiten, wat hun sociale en persoonlijke ontwikkeling versterkt.
Daarnaast werken Jordi en Anasse samen met jeugdhulpverleners en aanbieders van vrije tijd om gezamenlijk acties te ontwikkelen die ervoor zorgen dat vrije tijd in de regio beter toegankelijk wordt voor deze jongeren.

Wij vervullen een verbindende rol tussen jeugdhulp en jeugd(welzijns)werk door:

  • Jongeren via outreach toe te leiden naar vrijetijdsactiviteiten.
  • Zelf groepsactiviteiten te organiseren voor jongeren in een kwetsbare situatie in nauwe samenwerking met lokale aanbieders van vrije tijd. Op die manier kunnen de jongeren op een laagdrempelige manier nieuwe mensen en plekken leren kennen.
  • Jongeren individueel te ondersteunen bij persoonlijke groei door vorming en begeleiding op alle levensdomeinen.
  • Een samenwerkingsplatform te creëren voor jeugd- welzijnswerkers/hulpverleners waarin jongeren mee kunnen participeren en hun stem laten horen.
  • Het in kaart brengen van drempels en noden bij zowel jongeren, aanbieders als voorzieningen. Hiervoor zijn we op regelmatige basis aanwezig in de leefgroep/partners om als vertrouwenspersoon de relatie warm te houden.
    We geven eigenaarschap aan de jongeren. Daarom vertrekken we vanuit de wensen en behoeften van de jongeren, en niet vanuit institutionele doelen. We werken op een ervaringsgerichte manier, waarbij groepsdynamiek en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Het doel is om jongeren te helpen hun eigen keuzes te maken en hun vertrouwen en veerkracht te versterken.

Bedrijven kunnen een essentiële rol spelen in het realiseren van deze doelen door op verschillende manieren bij te dragen aan ons project. Hier zijn een aantal concrete voorbeelden:

  1. Financiële ondersteuning of sponsoring: Veel van onze activiteiten vereisen middelen. Uw bedrijf kan een specifieke activiteit sponsoren, zoals een sporttoernooi, een teambuildinguitje of een vormingsprogramma. Ook kleinere bijdragen helpen ons om vervoer, materialen of begeleiding te bekostigen, waardoor we meer jongeren kunnen bereiken en begeleiden.
  2. Vrijwilligerswerk vanuit uw team: Werknemers kunnen waardevolle rolmodellen zijn voor jongeren. We nodigen bedrijven uit om vrijwilligerswerk aan te moedigen. Uw medewerkers kunnen bijvoorbeeld als begeleider fungeren tijdens groepsactiviteiten, workshops begeleiden of deel nemen aan een netwerkmoment rond vrije tijd. Dit helpt jongeren om vertrouwen op te bouwen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en biedt mogelijkheden aan werknemers om kennis te maken met een nieuwe doelgroep.
  3. Materiële steun: Veel jongeren hebben beperkte toegang tot basismiddelen die nodig zijn voor hun deelname aan vrije tijd. Uw bedrijf kan helpen door het schenken van sportuitrusting, technologische tools (zoals laptops of tablets), of andere benodigdheden die jongeren ondersteunen bij het deelnemen aan activiteiten.
  4. Samenwerken aan regionale evenementen: Bedrijven kunnen ook helpen door samen met ons regionale evenementen te organiseren. Dit kan een sportdag, een cultuurfestival, of een interactieve leerervaring zijn waarin bedrijven, jongeren en hulpverleners samenkomen. Dit zorgt niet alleen voor positieve zichtbaarheid van uw bedrijf, maar biedt ook de kans om direct bij te dragen aan de toekomst van deze jongeren.
    Door uw steun helpt u ons om jongeren in kwetsbare situaties toegang te geven tot betekenisvolle vrijetijdsactiviteiten, wat bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. Samen kunnen we deze jongeren een betere toekomst bieden.

Laten we samenwerken om een verschil te maken!

Meer jongeren bereiken via outreach en hen begeleiden naar vrijetijdsactiviteiten die passen bij hun interesses en behoeften. Zo zorgen we ervoor dat jongeren de kans krijgen om nieuwe dingen te ontdekken, hun talenten te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen.

  • Groepsactiviteiten organiseren waar jongeren in een veilige en vertrouwde omgeving nieuwe vaardigheden leren en waardevolle relaties opbouwen. Dit helpt hen om zich minder geïsoleerd te voelen en deel te nemen aan een positief sociaal netwerk.
  • Persoonlijke begeleiding bieden aan jongeren die extra ondersteuning nodig hebben op verschillende levensdomeinen, van onderwijs tot welzijn. Door op maat gemaakte begeleiding krijgen ze de kans om hun eigen doelen te stellen en die stap voor stap te bereiken.
  • Samenwerkingen opzetten tussen jeugdwelzijnswerkers en aanbieders van vrije tijd, waardoor er een duurzame en ondersteunende omgeving ontstaat voor jongeren. Hierdoor kunnen we gezamenlijk de drempels wegnemen die jongeren vaak ervaren als ze willen deelnemen aan vrije tijd en jeugdwerk.
  • Structurele drempels wegnemen door in kaart te brengen waar jongeren en hun omgeving tegenaan lopen. Met deze inzichten kunnen we acties ondernemen die het jeugdwerk en vrijetijdsbesteding toegankelijker maken voor alle jongeren in Zuid-West-Vlaanderen.

Jongeren in residentiële jeugdhulpvoorzieningen staan vaak op een kruispunt in hun leven. Ze ervaren uitdagingen die hun ontwikkeling belemmeren, zoals isolatie, beperkte toegang tot vrijetijdsbesteding en een gebrek aan stabiliteit. Dit maakt het voor hen moeilijk om deel te nemen aan activiteiten die essentieel zijn voor hun persoonlijke groei en sociale integratie.
Jouw steun maakt het mogelijk om deze jongeren te helpen hun weg te vinden in de maatschappij, zodat ze met meer vertrouwen en kansen naar de toekomst kunnen kijken. Samen bouwen we aan een omgeving waarin elk kind en elke jongere de kans krijgt om te groeien en te bloeien.

Aangedreven door

Wie?

Jordi

Leeftijd:

29

Waarom ik doe wat ik doe:

Ik geloof sterk in de kracht van deelname aan vrije tijd. Het biedt jongeren de mogelijkheid om zichzelf te ontdekken, nieuwe talenten te ontwikkelen, en te bouwen aan een netwerk voor de toekomst. Zelf heb ik sinds mijn 12e in een residentiële voorziening gewoond, ver weg van mijn thuis. Dit zorgde ervoor dat ik plots geen contact meer had met mijn vrienden en kennissen, en mijn hobby’s voortzetten werd een enorme uitdaging, afhankelijk van duizend en één factoren. Hierdoor raakte ik geïsoleerd en voelde ik me vaak eenzaam.
Alles veranderde toen ik de juiste vrijetijdsbesteding voor mij vond. Via deze activiteiten kon ik als persoon groeien en mijn zelfvertrouwen terugwinnen. Ik ontdekte nieuwe eigenschappen en leerde vaardigheden die me uiteindelijk hielpen om stappen vooruit te zetten in mijn leven. Vrije tijd gaf me de ruimte om te ontplooien en te bloeien.
Net daarom vind ik het zo belangrijk om jongeren vandaag dezelfde kansen te bieden. Ik wil hen laten proeven van de kracht van vrije tijd en samen de drempels aanpakken die hun deelname in de weg staan. Vrije tijd is en blijft een basisrecht, maar het moet vaak concurreren met andere prioriteiten binnen een hulpverleningsplan. Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat jongeren, ondanks die uitdagingen, toch de kans krijgen om te groeien via vrijetijdsbesteding.

Beeldmateriaal

Kom uit je kot

Beyouth - De Konektor